Artele Marțiale

Artele marțiale reprezintă un sistem complex de tehnici de luptă, cu sau fără arme, însușit la nivel individual. Artele marțiale, în acceptul actual, au în general origine orientală și presupun căutarea de către practicanți a unui sens mai adânc decât simpla pregătire pentru o confruntare fizică. Aceste țeluri se constituie într-un evantai larg, de la aspirații religioase până la simpla menținere a unei sănătăți perfecte. Din cauza scopurilor urmărite de fiecare tip de artă marțială, acestea nu sunt în esența sporturi, însa spiritul de competiție prezent în unele dintre ele și pregătirea fizică pe care o presupun au dus la includerea unora (sau a formelor fizice de manifestare a lor) în această categorie. In realitate, practicarea artelor mațiale înseamna în principal dezvoltarea unei conștiințe superioare, în armonie cu mediul înconjurător și autocontrol realizat prin exerciții fizice si mentale, cunoștințe extinse de medicină, filosofie orientală, tehnologia materialelor (pentru folosirea armelor), psihologie, etc.

     În funcție de principiile strategice folosite, rolul acordat forței, vitezei si inițiativei, artele marțiale se împart în două mari ramuri (școli), stilul extern si stilul intern.

     Artele marțiale externe sunt cele care se bazează pe forța brută, unde practicantul trebuie să fie capabil să se opună și să reziste atacului, să contra-atace. Artele marțiale interne se bazează mai mult pe flexibilitatea și abilitatea de deviere a atacurilor, atitudinea este lipsită de încordare. Chiar dacă mișcările sunt rapide, corpul este relaxat si urmează energia oponentului.

   În general, stilurile interne se caracterizează prin moliciune si elasticitate, prin mișcări relaxate, coordonate de o respiratie profundă și naturală. Corpul lucrează ca un tot unitar, fără nici o contracție musculară inutilă. Majoritatea exercitțiilor din stilurile interne sunt practicate

lent, pentru a îmbunătăți coordonarea întregului corp și pentru a putea apărea starea meditativă, în care atenția este îndreptată către aspectele interioare ale ființei.

     Spre deosebire de stilurile externe, în care antrenamentele încep prin atenția acordată puterii fizice, vitezei de execuție a tehnicilor și aplicațiilor în luptă, în stilurile interne se pune accentul, încă de la început, pe aspectele interioare, cum ar fi conștiința spiritului, mintea și energia sau respirația. Progresul în artele marțiale interne începe de la minte și se propagă la corp. În timpul practicii, toate gândurile trebuie îndepartate și atentia concentrată la ceea ce se exersează. În acest fel, apare liniștirea minții.

Beneficii ale practicării unei arte marțiale

     Printre beneficiile fizice obținute în urma antrenamentelor se numără:

– îmbunătățirea condiției fizice în general – creșterea flexibilității, – dezvoltarea capacității aerobe, – fortificarea / întărirea corpului, – îmbunătățirea echilibrului, – greutatea corporală este menținută în limite normale – controlul corpului – dezvoltarea coordonării – creșterea vitezei de reacție

     Efectele pozitive asupra personalității unui practicant sunt:

– creșterea stimei de sine, demnității – disciplinarea – spiritul de echipă – respectul pentru colegi, profesor – încurajarea comunicării cu persoanele din jur – încurajarea exprimării părerilor – creșterea vitezei de gândire – stimularea dinamismului – stimularea spiritului de observație – stimularea capacității de concentrare ”

                                                                                                                ,, Sensei Ovidiu Baștea 4DAN  ”

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *