– Karate Kyokushinkai –

Sosai Mas Oyama spunea că trebuie să comparăm karate ca și o limbă (maternă sau străină): kihon(bazele) – se poate învăța (preda) ca și literele alfabetului, kata (forma) – va fi echivalentul cuvintelor și a propozițiilor, iar kumite (lupta) – este asemenea conversației. Sosai Mas Oyama credea și spunea că este mai bine să cunoști un kata la nivel de maiestrie, decât mai multe și doar pe jumătate.

Kihon este termenul japonez care înseamnă „elementele de bază” sau „fundamentele”. Termenul este folosit pentru a face referire la tehnicile de bază care sunt predate și practicate ca fundament al majorității artelor marțiale japoneze. Practica și stăpânirea kihon-ului este esențială pentru toată pregătirea avansată și include practicarea formei corporale și a respirației corecte, în timp ce se practică elementele de bază, cum ar fi poziții, pumni, lovituri, blocaje și lovituri, dar include și kata reprezentativă de bază. Kihon nu numai că practică tehnici, ci și budōka încurajează în orice moment spiritul și atitudinea corectă. Tehnicile Kihon tind să fie practicate des, în multe cazuri în fiecare sesiune de practică. Ele sunt considerate fundamentale pentru stăpânirea și îmbunătățirea tuturor mișcărilor cu o complexitate mai mare. Kihon în artele marțiale poate fi văzut ca analog cu abilitățile de bază în, de exemplu , baschet.

Kihon este baza antrenamentului de karate și constă în repetarea tehnicilor și combinațiilor de bază sau avansate în vederea învățării corecte și a perfecțonării. Kihon-ul se poate executa static (fără deplasare, din Kiba Dachi, Yoi Dach, Zenkutsu Dachi, etc.) sau cu deplasare în direcții diferite (înainte, înapoi, în lateral, oblic). În timpul Kihon-ului se urmărește: poziția corectă a picioarelor, traiectoria loviturii, respirația corectă (inspir pe nas expir pe gură; finalizarea tehnicilor se face numai pe expir), atitudinea spiritului, concentrarea minții, forța de lovire (Kime), folosirea Kiai-ului, deplasarea corectă, etc.

 Kihon-ul începe cu învățarea și practicarea pozițiilor de bază, a deplasărilor și a întoarcerilor. Urmează apoi învațarea tehnicilor de lovire și a blocajelor. O parte importantă a Kihon-ului, în special pentru elevii avansați, este practicarea combinațiilor cu două, sau cu mai multe lovituri sau blocaje, pe unul sau pe mai mulți pași.

Kata.   În antrenamentul de karete, seturi pre-aranjate de mișcări și tehnici, aranjamente ritualizate de lupte, numite kata joacă un rol fundamental . Kata-urile pot fi înțelese ca un „manual viu” în care tehnicile și filozofia de karate s-au transmis și se transmit peste generații.

Practicarea de kata oferă celor care le practică un sens de structură și posibilități de aplicare în caz de luptă reală. Tehnici-în-tehnici și însemnătatea mai profundă a unor tehnici și combinații de tehnici se relevă doar prin practica repetată intens și îndelung a unei kata.

Criticii elementului de predare kata în karate argumentează că katas nu instruiesc adecvat pentru situații reale de luptă. Totuși, acești critici scapă din vedere școala excelentă de mișcare, de ritm, de respirație, de combinații de tehnici care se transmit prin kata. O situație reală de luptă desigur nu va urma niciodată schema unei kata, dar stăpânirea virtuoasă a unor katas creează aptitudini necesare în situații de luptă. Este o greșeală fundamentală de a vedea în karate un „sport”, în care antrenamentul „realist” este tot ce contează. Chiar și în stiluri „realiste” de karate (ca de exemplu kyokushin) elementul de antrenament kata deține un rol fundamental. Deasemeni, componenta meditativă / filozofică din kata, însușirea de „putere interioară”, acordă unui karateka aptitudinea de a se apăra eficient în caz de nevoie.

Există de altfel o legendă pe această temă, conform căreia un călugăr care în viața lui a practicat numai katas deoarece nu-l interesau decât aspectele filozofice, meditative ale kempo / karate, confruntat cu agresori, i-a „rezolvat” rapid pe aceștia. Întrebat, cum de un om așa pașnic ca el a reușit să se apere de o grupă de hoți, a răspuns că ar fi „meditat în mișcare” – urmând practicile sale din kata.

 ,,  Kata – este o luptă imaginară cu mai mulți adversari, care are ca scop dezvoltarea vitezei, intărirea musculaturii, creșterea detenței, îmbunătățirea respirației și imprimarea blocajelor în subconștient.
                           – este o succesiune de blocaje și atacuri de braț și de picior, executate într-una sau mai multe poziții și care implică un număr de deplasări înainte, înapoi și în laterale, specifice fiecărui kata. Alternanța dintre tehnicile de blocaj și atac, pozițiile folosite, direcția și cursivitatea mișcărilor, servesc pentru a da fiecărui kata, un caracter distinct.

     Practicând kata, se învață tehnicile tradiționale de luptă, de asemenea se dezvoltă capacitatea de concentrare, echilibru, coordonare și nu în ultimul rând respirația. Executată în mod corespunzator, kata este un excelent exercițiu fizic și o eficace formă de antrenare a minții și a corpului. Kata întruchipează ideea de ren ma sau ,,întotdeauna șlefuind” – cu un antrenament sârguincios, mișcările din kata se perfecționează, devin mai rafinate. Atenția necesară pentru detalii, devine un instrument de cultivare a autodisciplinei.

     Prin concentrare, dedicație și practică, se poate obține un înalt nivel de cunoaștere, în care kata  este așa de adânc impregnată în subconștient, încât nu mai este nevoie de atenția conștientă. Este ceea ce maeștrii Zen numesc mushin sau “fără minte (gândire)”. Aplicarea conștientă, rațională nu se mai foloseste deloc – o dată memorat, totul se petrece spontan, fără gândire.

     Pentru un adevărat karateka, practicarea de kata este felul de a-și arăta respectul față de originile și istoria Karate Kyokushinkai și a Artelor Martiale în general.

Origini

     În multe stiluri de karate, între care se numără și Kyokushinkai, kata se poate spune că se împarte în două categorii, ca fiind “Kata de Nord” și/sau “Kata de Sud”, această categorisire bazându-se pe originea și stilul din care fac parte și pe dezvoltarea tehnicilor fiecărui kata, în mod individual. În Kyokushinkai, le putem împărți în felul următor:

     Kata de Nord – sunt similare cu cele pe care le găsim în Karate Shotokan, dezvoltate de Sosai Mas Oyama ca urmare a antrenamentelor sub îndrumarea lui Gichin Funakoshi. Maestrul Funakoshi le-a preluat din metoda Shurite din Karate Okinawa, care își au originile în Kempo Chinezesc de Nord (Shaolin). Kata de Nord, în general, implică mișcări lungi și o distanță de luptă mare intre oponenți (ma-ai), bazându-se pe terenurile largi și deschise ale Chinei de Nord. Tehnicile sunt în general mai lungi și mai liniare decât cele din Kata de Sud.

     Kata de Nord includ:

  • Taikyoku sono Ichi, Ni și San
  • Pinan sons Ichi, Ni, San, Yon și Go
  • Tsuki no Kata
  • Yantsu
  • Kanku Dai
  • Sushiho

     Kata de Sud – sunt asemănătoare cu cele pe care le găsim în Karate Goju Ryu, dezvoltate de Sosai Mas Oyama ca urmare a antrenamentelor sub îndrumarea  lui So Nei Chu. Maestrul So a fost unul din studenții de vârf ai lui Gogen Yamaguchi, unul din  practicanții de talie mare de  Goju Ryu în Japonia. Maestrul Chojun Miyagi a dezvoltat Goju Ryu din metoda Nahate din Karate Okinawa, care își au originile în Kempo Chinezesc de Sud. Kata de Sud, în general implică mișcări scurte și o distanță de luptă mai apropiată (ma-ai) între oponenți, bazându-se pe terenurile ude și alunecoase ale Chinei de Sud. Tehnicile sunt în general mai strânse (apropiate) și mai circulare  decât cele din Kata de Nord.

     Kata de Sud includ:

  • Sanchin no Kata
  • Gekisai Dai și Gekisai Sho
  • Saiha
  • Tensho
  • Seienchin
  • Garyu
  • Seipai

    Semnificații

     Taikyoku – literalmente înseamnă Prima Cauza sau Primul Ţel (în chineză caracterele kanji se pronunță Tai Chi). Cuvantul Taikyoku mai poate însemna “Imagine de Ansamblu” sau “Întreaga idee” – observând întregul mai degrabă, decât concentrarea pe bucăți izolate, individuale și păstrând o minte deschisă sau o minte de începător. Mintea de începător este ceea ce se caută în timpul antrenamentului și în viață, pentru ca mintea de începător este deschisă spre posibilități nelimitate și nu se agața de viziuni înguste. Kata Taikyoku conțin bazele și unul din cele mai importante principii din Artele Marțiale – ”Karate ni sente nashi” care se traduce “Karate încep și se termină cu politețe”.

     Pinan – înseamna Pacea Minții. Au fost create de Anko Izustu, instructor al lui Gichi Funakoshi. În număr de 5, au fost desprinse din kata superioare, pentru ușurarea invățării și au tehnici asemănătoare cu cele din Kanku Dai. Deși mișcările fizice din kata includ și tehnici folosite în luptî, scopul acestor kata este de a dezvolta o stare de calm, o minte liniștită și armonie între minte și corp, devotamentul în practicarea lor formând un spirit de neînfrânt.

     Sanchin no Kata – literalmente înseamnă Trei Bătălii (Lupte) sau Trei Conflicte. A fost creat de Kanryo Higaona, liderul școlii Nahate. Este kata principal în anumite stiluri de karate din Okinawa, cum ar fi Goju Ryu sau Uechi Ryu și este foarte probabil unul dintre cele mai vechi kata. Anumite legende atribuie crearea acestui kata de către Bodhidharma la începuturile secolului șase. Sanchin no kata caută să dezvolte trei elemente în același timp:

– minte, corp și tehnică

– organele interne, circulația sângelui și sistemul nervos

– trei energii (ki), localizate în:

– creștetul capului (tento)

– diafragma (hara)

– abdomenul inferior (tanden)

Sanchin este un kata isometric în care fiecare mișcare este executată într-o stare de tensiune completă, însoțiăa de o puternică și profundă respirație (ibuki), ce pornește din abdomenul inferior (tanden). Sosai Oyama accentua importanța unirii dintre ritmul tehnicii, puterea de execuție și controlul respirației, cele trei elemente de baza din kata (poziție, respirație și acțiune a brațelor) practicate consecvent conducând nu doar la întărirea corpului, ci și la dezvoltarea puterii interioare (ki) și o coordonare mai bună între minte și corp.

     Tsuki no Kata – împingere (împungere), împingere care se face cu ajutorul respirației. Acest kata ne învață cum să dezvoltăm puterea de atac în mai multe direcții, cu ajutorul a diverse atacuri de braț, generate de puterea dată de picioare și solduri, utilizând trei poziții stabile: Zenkutsu Dachi, Sanchin Dachi și Kiba Dachi. Cuvântul tsuki mai poate însemna soarta și noroc. O soartă bună și noroc nu vin așteptând. Cu fiecare lovitură din kata, ne imaginăm ca orice obstacol personal este sfărâmat. Eforturile puternice și persistente asupra problemelor vor aduce o soartă mai bună.

     Gekisai Dai și Gekisai Sho – Cucerește si Ocupă. Numele derivă din caracterele Geki însemnând atac sau cucerire și Sai însemnând fortăreatță sau cetate (literar tradus ca și închis sau acoperit). Cuvantul Gekisai mai poate însemna demolare, distrugere sau pulverizare. Au fost create de Chojun Miyagi pentru a învăța și dezvolta mișcări puternice și profunde prin fluiditatea și mobilitatea mișcărilor, utilizand tehnici variate. Flexibilitatea în blocaj și atac va fi întotdeauna superioară unei puteri rigide și inflexibile.

     Yantsu – Trei Inchideri sau Menținerea Purității. Este format din caracterele Yan – siguranța și Su – trei. Numele este atribuit unui atasat militar chinez în Okinawa în secolul 19. Exprima învingerea neliniștii prin străduința zilnică, făurind un sens imperios necesar pentru a învinge slăbiciunile și a forma o voință și un spirit puternic, încercând să menținem puritatea principiilor și idealurilor mai degrabă decât să ne compromitem pentru diverse oportunități.

     Saiha – Distrugere Maxima. Cuvântul Saiha mai poate însemna Marele val. Creat de Chojun Miyagi, acest kata promoveaza sentimentele exprimate cu maximum de potențial, prin intermediul corpului ca instrument. Nu contează cât de mari sunt problemele întâlnite, cu răbdare, determinare și perseverența(Osu), oricine se poate ridica deasupra, le poate învinge și poate trece dincolo de ele.

     Tensho – Rotirea Palmelor. A fost creat de Chojun Miyagi, elev al maestrului Kanryo Higaona. Tensho Kata este moale și circular (yin), pereche cu Sanchin no Kata care este puternic și liniar (yang). Ambele kata au poziția de baza Sanchin Dachi (Poziția Clepsidrei), o poziție în care mușchii abdominali sunt încordați, împreuna cu mușchii coapselor și fesierilor, genunchii spre interior, spatele drept și tălpile presate pe sol. Tensho este imaginea de bază a definiției karate-ului, derivat din Kempo-ul Chinezesc, ca și tehnica circulară bazată pe puncte.Tensho ar trebui sa fie un prim obiect de practică, deoarece, ca și suport psihologic și teoretic din spatele antrenamentului de karate este bogat în tehnici, de blocaje și de atacuri, și este în strânsă conexiune cu însăși viața din karate. Tensho nu a fost doar kata favorit al lui Sosai Oyama, dar îl considera cu adevărat indispensabil pentru kata avansate. O persoană  care a practicat cel puțin de o mie de ori Tensho și are o înțelegere bună a teoriei, poate nu doar să preia orice atac, dar poate de asemenea să transforme orice atac în avantaj și întotdeauna va fi capabil sa se apere perfect.

     Kanku Dai – Contemplarea (Privirea) Cerurilor. Creat în secolul 18 de un marinar pe nume Kusanku, originar din Okinawa, este un kata reprezentativ pentru  Karate Kyokushinkai. Tradus literalmente, Kan înseamnă contemplare sau privire (observare), și Ku înseamna univers, aer, goliciune sau vid (același caracter ca și Kara din karate). Prima mișcare din kata este o deschidere a brațelor deasupra capului, prin care se poate contempla universul și soarele răsărind. Semnificația este aceea ca nu contează care sunt problemele cărora le facem față, fiecare zi este o nouă zi iar universul este în așteptare. Nimic nu este atât de groaznic (cumplit) încât să afecteze însăși realitatea existenței.

     Seienchin – Furtuna din calm sau Atacând avanpostul rebelilor. A fost creat de maestrul Higaona, iar numele indica învingerea slăbiciunilor spiritului și înăbușirea (suprimarea)  dorințelor de a ceda în fața marilor încercări ale vieții. În Japonia feudală, razboinicii samurai mergeau adesea în expediții care durau mai multe luni, pentru care aveau nevoie să-și mențină spiritual și puterea pentru o lunga perioada de timp. Acest kata este lung și lent, cu multe tehnici executate în Kiba Dachi (poziția Calarețului), picioarele de obicei devin foarte obosite în acest kata și este nevoie de un spirit puternic pentru a persevera, în loc de a ceda și a te da bătut. Cuvântul Seienchin mai poate însemna –  a-ți împinge limitele sau a te impulsiona spre luptă.

     Sushiho – 54 de pași. Este unul din cele două kata avansate ale școlii Shurite, iar numele face referire la un principiu din filozofia budistă. Sushiho derivă din cuvintele Useshi, care este pronunția din Okinawa a caracterului kanji pentru 45 (pronunțat GoJuShi în japoneză), și  Ho, care înseamnă pași sau a păși. Alte stiluri de karate numesc acest kata avansat Gojushiho. Acest kata, simbolic spus, ne servește ca unealtă care ne aminteste ca pașii din viața de toate zilele fac parte din destinul nostru. Pașii făcuți în trecut sunt legati de cei făcuți în prezent, rezultat care va avea efectul în pașii pe care îi vom face în viitor. Așadar, putem spune ca realizările de azi, sunt consecinte ale păsilor făcuți (munca grea și susținută) în trecut. De asemenea acest kata ne amintește de rădăcinile de unde ne tragem, de familie, profesori și de aceia care, pășind cu noi prin viața noastră, au contribuit la ceea ce suntem azi.

     Garyu – Culcarea dragonului. A fost creat de către Sosai Mas Oyama, culcarea dragonului făcându-se prin puterea spiritului. În filosofia Japoneză, unui om renumit (important), care alege să rămână în anonimat, i se spune Garyu. Garyu se referă la cineva puternic asemenea unui dragon, dar care își dezvoltă un spirit al umilinței și asemenea unui dragon care se culcă, are puterea, dar alege să nu o folosească decât atunci când este neapărată nevoie. În același fel, un adevarat karateka nu se lauda și nu se afișază cu abilitățile sale și niciodată nu uită adevărata virtute a umilinței.

     Seipai – 18 brațe (mâini). Seipai este pronunția din Okinawa a caracterului kanji pentru cifra 18, care în japoneză se pronunță  JuHachi. Acest kata este versiunea Kyokushin a unuia din cele mai avansate kata ale școlii Nahate, diferit de versiunea din Goju Ryu. Unele stiluri, numesc acest kata Seipaite – 18 mâini. Numărul 18 este derivat din conceptul Budist 6×3, unde cifra 6 reprezintă culoare, voce, gust, miros, atingere și dreptate (echitate) iar cifra 3 reprezintă bine, rău și pace.

     În perfecționarea kata, se pune accentual pe trei factori importanți: kime, dachi și waza. KIME = Concentrare, Putere; DACHI = Poziție; WAZA = tehnica, iar antrenamentul de kata oferă șansa de-a experimenta legătura dintre tehnica și aplicația tehnicii. Această aplicație și cum poate fi utilizată în realitate, nu este limitată și se numește BUNKAI. În forma sa literară, BUNKAI= a analiza, iar un înteles mai profund îl conțin caracterele kanji care formează cuvântul (BUN = Clar, iar KAI = rezolvare). Baza antrenamentului de kata constă în următoarele:

  • EMBUSEN = Direcția. Trebuie învățată direcția de deplasare, în așa fel încât să devină naturală și automată.
  • WAZA = Tehnică. Tehnica este cea care conține formele, pozițiile și mișcările de bază din stil, ajutând la îmbunătățirea formei de Kihon.
  • KOKYU-HO = Respirația. Trebuie să coincidă cu mișcarea, într-o poziție corectă și  o execuție potrivită a tehnicii.
  • SOSAI MAS OYAMA sublinia următoarele 3 principii în kata:
  • WAZA NO KANKYURitmul (lent sau rapid)TehniciiRitmul tehnicii nu rămâne la fel, ci mai degrabă, prin schimbarea lui, modifică kata, pe tot parcursul ei; combinațiile tehnice specifice, uneori cer viteză mai mare de execuție, alteori, trebuie făcute mult mai lent (ușor). Schimbarea ritmului sugerează încercarea de a scăpa de oponenți (adversari) încurcându-le timing-ul, punându-I în dificultate și aducându-I în dezavantaj.
  • CHIKARA NO KYOJAKUForța (puternic-slab; tare-moale) Puterii. Pe parcursul unui kata, variază puterea de execuție a unei tehnici. Unele tehnici se execută cu mai mare concentrare a puterii decât altele (când se lucrează cu KIAI = unificarea tuturor energiilor). Forța tehnicii rezultă din echilibrul potrivit dintre încordare și relaxare.
  • IKI NO CHOSEIControlul (reglarea) Respirației. O respirație potrivită este foarte importantă pe întreg parcursul executării unei kata, și trebuie coordonată cu ritmul și puterea de execuție. Unele tehnici se execută folosind respirație de tip IBUKI, în timp ce în alte tehnici se folosește respirație de tip NOGARE.
  • KATA trebuie privită si practicată ca un element ajutător pentru dezvoltarea pe toate nivelurile: fizic, mental și spiritual. În formă sa pură, kata este meditație în mișcare, o adevarată formă de auto-cunoaștere. KATA este felul prin care întelegem să păstrăm forma de artă din ARTELE  MARȚIALE. ”

                                                                                                               ,, Sensei Ovidiu Baștea 4DAN ”

Kumite (組手) Tradus literal înseamnă apucarea mâinilor și este una dintre cele trei secțiuni principale ale antrenamentului karate, împreună cu kata și kihon.Kumite este partea de karate în care o persoană se antrenează împotriva unui adversar, folosind tehnicile învățate de la kihon și kata.

Kumite poate fi folosit pentru a dezvolta o anumită tehnică sau o abilitate (de exemplu, judecarea eficientă și reglarea distanței față de adversarul său) sau poate fi făcută în competiție.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *