Cuvântul OSU

Cuvântul OSU !

– Silaba care concentrează tot spiritul karate-ului –

  În afara faptului că este un salut, salutul pe care și-l fac participanții între ei, salutul cu care își întâmpină instructorul, silaba cu care confirmă că au înțeles informația transmisă, sau care ține locul cuvintelor cum ar fi ”da, bine, vreau, mă scuzați”, cuvântul OSU are în limba japoneză și în contextul artelor marțiale o semnificație profundă și complexă.      Tăria de caracter care se dezvoltă în antrenamentul dur poartă numele de ,, OSU NO SEISHIN! ”. Cuvântul OSU provine din OSHI SHINOBU, care înseamnă ,, a persevera când ești îmboldit/a nu renunța niciodată ” și implică hotărârea de a-ți împinge rezistența până la limită, de a persevera sub orice formă de presiune. În sensul său cel mai profund, cuvântul OSU devinde ambiguu – o cerință foarte personală către spirit de a rezista și de a lupta și astfel de a depăși slăbiciunile condiției umane care sunt comune tuturor.

Dincolo de loviturile de picior și de pumn, dincolo de kata este un spirit special care se manifestă în inimile practicanților și care îi învață să facă față solicitărilor cotidiene cu o atitudine călită și matură. Prima manifestare a acestui spirit apare atunci cand elevul renunță la atitudinea de “ce rost are?” și se supune propriei provocări: încă o flotare, încă o genuflexiune înainte de a ceda și așa mai departe. Înveți astfel să privești karate-ul ca pe o provocare serioasă din care poți să înțelegi multe despre viață – să accepți provocarea unui kata și să te străduiești să-i înțelegi spiritul; să ții piept unui adversar în kumite și să descoperi că micile cucuie și julituri sunt inconveniente minore în lupta cu tine însuți.

     Cuvântul OSU înglobeaza cel mai corect ceea ce poate oferi în ultimă instanță arta karate-ului. Cel care este capabil să manifeste spiritul OSU în tot ceea ce face, în fiecare cuvânt, gând și acțiune, poate fi considerat înțelept și curajos. Antrenamentul trebuie abordat de la început și mereu în spiritul OSU. Viața cotidiană cu responsabilitățile ei ar fi trăita mai complet dacă va fi privită prin aceeași perspectivă a spiritului OSU. Nu vor fi nici îndoieli, nici temeri, nici griji.

     Spiritul japonez este spiritul perseverenței. Dacă pentru occidental este ușor să se oprească atunci când lucrurile devin dificile, în mod traditional japonezul știe doar că trebuie să persevereze. Când ajungi la suferință prin antrenament, nu este un semn că trebuie să te oprești, ci o ocazie de a te căli prin perseverență.

     Cel care trăiește în spiritul OSU nu dă importanță fleacurilor, rămânând calm în fața oricărei probleme; el este vigilent; viața lui se bazează pe căutarea adevărului; spiritul OSU și spiritul renunțării la sine sunt sinonime; el îi respectă în mod firesc pe ceilalți, este politicos și preventiv. El este modest și caută doar înțelepciune și vigoare, fiind conștient că toate celelalte sunt nimicnicii ! OSU !

                                                                                                                   ,, Sensei Ovidiu Baștea 4DAN ,,

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *