Locul unde se practică Artele Marțiale se numește Dojo.

     Dojo, sală de antrenament, este un cosmos în miniatură, unde ne întâlnim cu noi înșine, cu frica și neliniștea, cu obiceiurile si reacțiile diferite pe care le avem. Aceasta este arena conflictuală restrânsă unde ne confruntăm cu un adversar care nu este de fapt adversarul adevărat. El este partenerul de antrenament care ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să ne descoperim adversarul adevărat: propriul nostru ego.

  • În sala de antrenament se învață foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt și, mai ales, învățăm ceea ce suntem de fapt în realitate și cum reacționăm în fața situațiilor de viață.
  • Conflictele care au loc în sala de antrenament ne ajută să facem față conflictelor din afara sălii de antrenament. Disciplina și concentrarea necesară în sala de antrenament le folosim și în afara sălii de antrenament, în viața obișnuită. Activitatea în Dojo este plină de surprize, orice moment este inedit, în orice moment învățăm ceva nou, sau folosind terminologia Zen, Dojo este un loc de auto-iluminare.
  • Primul lucru pe care un elevul îl învață în sala de antrenament este să o pastreze curată. Elevii spală sala la începutul și sfârșitul antrenamentului, nu ca o dovadă de disciplină oarbă, nici pentru a fi înjosiți ci pentru a învața să fie curați și să respecte munca. Un echipament curat și un corp curat, respectul față de tine însuți, față de cei din jur și față de Artele Martiale vor conduce inevitabil către un spirit curat.
  • Fiecare astfel de sală de antrenament, Dojo, este condusă de un ,,Sensei” . În limba japoneză, ,,Sen” înseamnă ,,înainte”, iar ,,sei” înseamnă născut. În traducere, ,,Sensei ” înseamnă ,,cel care s-a născut înaintea ta”. Această afirmație se referă nu atât la vârsta consemnată de un certificat de naștere, ci la experiența și înțelepciunea profesorului de Arte Marțiale. Se spune despre profesorul de Arte Marțiale că se aseamană în multe privințe cu un maestru Zen; el nu-și caută elevii și nici nu-i impiedică să plece. Dacă elevul este interesat de studiul Artelor Marțiale, profesorul îi va sta la dispoziție – cu condiția ca elevul să-și caute singur de grijă pe drumul spre perfecționarea umană. Rolul profesorului este de a investi elevul cu responsabilitățile pe care acesta din urmă este în stare să le stăpânească și a le finalizeze. Elevul va urma drumul trasat de profesorul său, sau alt drum – alegerea îi aparține.
  • La început, profesorul îi va arăta tehnicile de luptă fără să intre prea mult în amănunte, așteptând ca elevul să descopere singur semnificațiile lor.
  • Dacă elevul are răbdarea și tenacitatea să urmeze acest drum, iar profesorul inspirația să-l conducă în mod optim, în cele din urmă elevului i se revela esența Artelor Marțiale. Elevul trebuie să fie conștient că un professor nu îi va ,,arăta” ceva anume din Artele Marțiale, deoarece acestea nu sunt nici show, nici spectacol de circ.
  • Profesorul îi va împărtăși elevului din experiența sa, determinându-l să refacă drumul parcurs de primii maeștri, să-și dea seama care este rolul său în șirul celor care au practicat Artele Marțiale și nu în cele din urmă, prin perfecționarea sa, să contribuie cu ceva de valoare la evoluția umanității.

Acesta este scopul final al Artelor Marțiale!

Uniforma

Uniforma folosită în școlile de karate tradițional este numită  Dogi (sau GI prescurtat) și constă din trei părți: veston (kimono), pantaloni (zubon) si centura (obi). GI purtat în dojo-ul este de culoare albă sau alb natural. Toată lumea de la clubul nostru de Karate poartă Dogi de aceeași culoare. În trecut filosofia spune ca toată lumea este  egală, indiferent de statut social, ocupație, sex, rasă sau religie. În partea de sus este purtat cu rever stânga pe exterior și poate fi fixat cu siruri de caractere situate pe laturi. Nu toate dogi au aceste legături; centura ta este principalul mod de a păstra haina închisa. Dogi dvs. ar trebui să fie menținut întotdeauna curat și îngrijit. Orice ruptură trebuie să fie reparată rapid. Nu se poartă nimic sub partea de sus a dogi (femeile pot purta un tricou alb).  

Embleme

     Există doar două embleme, care sunt permise pe Dogi și acestea pot fi achiziționate de la dojo-ul tău:

     1. Kanji Kyokushin – purtat pe partea stângă a hainei, peste inima ta, nu indică doar stilul tău de karate, dar, de asemenea, arată că spiritul de Kyokushin este în inima ta.
2. Emblema Dojo – identificarea dojo-ului la care te antrenezi. Acesta este purtat pe mâneca stângă între cot și umăr, de obicei, aproximativ un centimetru sub cusătură.    

Eticheta în Dojo

     Aceste norme sunt proiectate pentru a ajuta buna funcționare a dojo-ului. Multe dintre aceste proceduri sunt de bun-simț, multe sunt simple bune maniere, iar cele mai multe sunt modelate pe tradițiile din Japonia, adaptate la karate-ul modern.

     În dojo-urile kyokushin  din întreaga lume există o respectare strictă a tradiției, dar există, de asemenea, un compromis acolo unde este cazul. Atitudinile variază de la națiune la națiune, deci variante de reguli există, de asemenea. Nu există nici o justificare pentru lene sau nerespectarea regulilor din cauza asta. Dojo-ul este un loc sacru și trebuie tratat ca atare. Aceasta nu este doar o sală de sport sau orice centru de formare vechi. Aveți grijă de el și să fiți mândrii de dojo-ul dvs., tratându-l ca pe orice alt loc de reverență. Karate este ușor de confundat cu nimic mai mult decat un sport dur și exigent, care învată participanții să rănească pe alții în moduri foarte dezagreabile.

     Nimeni nu este mai presus de politețe în regulile din dojo. Adesea, un elev senior devine prea familiarizat cu dojo-ul și colegii lui, și tratează cu umor nerespectarea normelor sale din dojo. Întotdeauna amintiți-vă că toți karate-ka, indiferent dacă au centura neagră sau sunt începatori, se antrenează în același dojo-ul, pe aceeași podea. Toți practică aceleași tehnici și aspiră spre aceleași idealuri. Prin urmare, toți trebuie să respecte aceleași norme de etichetă.

     1. La intrarea sau la ieșirea în / din dojo, întoarce-te mereu cu fața, apleacă-te și spune Osu. Apleacă-te, apoi, în direcția celorlalți elevi din clasă și spune Osu din nou.

     2. Când întârzii la antrenament, îngenunchează în partea din spate a clasei în seiza. Stai cu ochii închiși în mokuso. Atunci când ai întarziat, rămâi în seiza și aplecandu-te, spune “shitsurei shimasu” (scuzați-mă pentru întârziere). Ridică-te, apleacă-te din nou cu un Osu puternic, și alătură-te rapid din spatele clasei. Studenții care întârzie la antrenamente ar trebui să încerce să vină la timp.

     3. Nu-ți scoate nici o parte din dogi în timpul antrenamentului dacă nu ți se spune aceasta.

     4. Nu mâncați, nu mestecați gumă, nu fumați sau nu consumați nici o băutură în dojo.

     5. Când ți se cere sa te aliniezi sau să iți schimbi poziția fă-o repede și ordonat spunând „OSU !”. Nu se părăsește așezarea în formația de lucru fără a cere permisiunea instructorului, indiferent de motivație. Niciodată să nu stai cu fața la altar când iți aranjezi ținuta.

     6. Niciodată nu practica kumite decât dacă este prezent un instructor. Când practici kumite cu o centură neagră arată respect pentru gradul său. Dacă crezi că trebuie să lupți mai tare, luptă, dar amintește-ți că ei au gradul tău în minte în timpul de desfășurare al luptei. Faptul că lupți cu o centură neagră nu înseamnă că trebuie să lupți cât poți tu de tare și să ignori regulile de kumite.

     7. Nu cere să ți se dea un grad mai mare pentru luptă. De asemenea nu trebuie să refuzi să lupți cu cei mai mari în grad. Dacă ești rănit spune aceasta celui cu care lupți.

     8. Nu se rupe rândul pentru orice motiv, fără permisiunea instructorului. Niciodată nu mergi între rânduri sau între instructor și cele de formare. Dacă trebuie să părăsească poziția, merge în spatele rândului sunteți în fie parte a clasei și continuați de acolo.

     9. Întotdeauna vom reacționa rapid la instrucțiunile Senpai/Sensei/Shihan-ului ce conduce antrenamentul , și salutând fiecare indicație primită spunând „OSU !”

    10. Când ești chemat să demonstrezi tehnici cu sensei începe cu o aplecare cu „OSU !”. Fă tot ce poți să folosești cea mai bună tehnică când ești uke pentru cei cu grade mari. Trebuie să te străduiești tot timpul și să prezinți un spirit de antrenament riguros și puternic.

    11. Pregătirea trebuie să fie o dorință clară și marcată de perseverență și tenacitate. Nu deranjăm în nici un fel dorința colegilor de a se pregăti, perfecționa pe calea Artelor Marțiale în general și a Kyokushin Karate-ului în special. Întotdeauna vom sta îșn FUDO DACHI așteptând următoarea comandă din procesul de pregătire.

    12. Toate comenzile din procesul de pregătire trebuiesc urmate pentru a ne putea perfecționa și devini mai bine pregătiți. Chiar dacă nu putem la un anume moment dat să facem un exercițiu, ne vom strădui să dăm tot ceea ce avem mai bun căci numai așa vom progresa. În DOJO nu se poartă bijuterii sau alte accesorii de orice fel.

Eticheta dojo pentru părinți

     Un dojo este un loc cu reguli stricte ,i acestea se aplică tuturor celor care se află în el.

     În timp ce noi întotdeauna suntem binevoitori cu orice părinți care ar dori să stea și să privească antrenamentul copiilor lor, cerem ca și părinții să respecte aceste reguli ca o chestiune de curtoazie și respect. În special, deoarece implică un contact cu disciplina karate, este deosebit de important ca instructorul sa fie atent și studenții să fie capabili să se concentreze la maxim. Distragerea atenției de orice fel poate crea o situație potențial periculoasă. În clubul nostru, siguranța copiilor dumneavoastră este esențială și vom lua această responsabilitate foarte în serios. Prin urmare vă solicităm si vă rugăm să respectați următoarele reguli în timp ce va aflati în dojo:

     1. Pantofii sau cizmele NU sunt permise în dojo. Vă rugăm lăsați-le pe rafturile de      încălțăminte la intrarea în dojo într-o manieră ordonată. Simțiți-vă confortabil aducându-vă și schimba în proprii dvs. papuci de casă, dacă vă place. Amintiți-vă că instructorii și studenții sunt în picioarele goale. Orice obiect străin de pe podea poate reprezenta un pericol pentru ei.

     2. Toate telefoanele mobile și dispozitivele de comunicare trebuie să fie oprite înainte de a intra în dojo. Dacă trebuie să efectuați un apel, vă rugăm să faceți acest lucru în afara dojo-ului sau în liniște la vestiare.

     3. Utilizarea laptop-urilor este permisă atât timp cât acestea nu distrag clasa. Vă rugăm să dezactivați volumul total sau sa folositi căștile cu un minim de volum.

     4. Cei care vorbesc în timp ce un antrenament este în curs de desfășurare trebuie să vorbească încet. Dacă trebuie să conversați, vă rugăm să o faceți în liniște.

     5. Nu atrageți atenția copilului dumneavoastră în încercarea de a va angaja cu el / ea din punct de vedere vizual în timp ce un antrenament este în curs de desfășurare.

     6. În nici un caz un părinte nu poate patrunde pe podeaua dojo-ului în orice moment, cu excepția cazului în care, în mod expres, i s-a dat permisiunea de a face acest lucru de către instructor.

     7. Nu vă așezați pe protectiile copiilor. Echipamentul este exclusiv pentru utilizarea de către instructori și studenți.

     8. Dacă aduceti alți copii la dojo, sunteți responsabil pentru pastrarea liniștii de către aceștia, pentru a preveni distragerea atenției copiilor din dojo.

     9. În timp ce vă aflați în dojo, vă rugăm să vă adresați instructorilor în funcție de titlul pe care îl au – Shihan (centura neagră al cincilea dan sau mai mare), Sensei (centura neagră al treilea dan sau mai mare) sau Sempai (centura neagră primul dan  sau mai mare).

     10. Nu întrerupeți un antrenament în încercarea de a vorbi cu instructorul în timp ce acesta este în curs de desfășurare. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, asteptati finalizarea antrenamentului, abordând instructorul însuși, sau prin telefon / e-mail. Instructorul va fi încântat să discute orice probleme cu dumneavoastră la momentul respectiv.

     11. Cooperarea ta este mult apreciată de către toți instructorii și studenții clubului nostru, precum și de alți părinți.

Mulțumesc mult!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *